Népfront

Kitalátor

Értékelhetjük így is-úgyis  a helyhatósági választásokat, de a lényeg könnyen elsikkad. Ez a választás lehetőséget adott a politikai coming outra. Az ellenzéki pártok gyakorlatilag már sem képviselőikben, sem céljaikban nem különböznek: teljesen egykutya (legfeljebb kétfarkú) mindegyik, a Jobbik, a DK (amely így ma már nemcsak a szocialisták élcsapata), az MSZP, a Párbeszéd, az LMP, a Momentum, stb. Üdítő kivételnek számítanak a Mi Hazánk és a Munkáspárt, de ezek támogatottsága még akkor sem érné el a küszöböt, ha összeállnának egy újabb abszurd érdekházasságba. Nyilvánvalóvá vált, hogy az országot és a települések nagy többségét nem hibamentesen, de tisztességesen, jó eredménnyel vezető, fejlesztő kormánypártok lejáratása és elsöprése az egyetlen cél.

Kilenc éve is elmúlt, hogy nem voltak megszorítások, hogy nem hivatkoztak az ország- és településvezetők válságra. Most az utóbbiak közül a népfrontosok már pedzegetik. A népfrontba tömörödött baloldal lassan évszázados hagyományai szerint ugyanis nem megoldja, hanem "megmagyarázza" a gazdasági-politikai problémákat. Sablonosan, kreativitás nélkül: "Válság van!" - ha a baloldal van hatalmon. Ha nálunk nincs, és jól mennek a dolgok, akkor meg a konkurenseinknél van válság. Számukra a kreativitáshoz tudatmódosító szerekre van szükség, de olyankor többnyire nem a közösség dolgaival foglalkoznak.

Az utolsó kivétel Horn Gyula volt, akinek részegen kimondott ötleteit alig győzték visszacsinálni, megmagyarázni, és aki nem szomjasan bedobta és meg is valósíttatta a Horn-bérlet intézményét, a 65 éven felüliek jegy nélküli potyázásának törvényesítését. Nem a 25 éven aluliak, hanem a 65 éven felüliek, és nemcsak a magyar állampolgárok, hanem minden erre járó számára is. Mintha azok, akik bírnak utazgatni, nem tudták volna, vagy nem tudnának kifizetni akár a teljes útiköltséget, akár az addig érvényes félárú jegyet.

Félreértés ne essék: ha éltet a Jó Isten, nyolc év múlva már én is jogosult leszek a Horn-bérletre, valószínűleg néhány hónappal hamarabb, mint a nyugdíjra, és a gyerekeim közül már csak a legkisebb utazhatna ingyen a 25 éven aluliak kedvezményével, de ő is csak pár évig már. Nem az irigység miatt háborgok.

Kormányzatunk bűne Isten előtt, hogy tabuként, bálványként tekint a Horn-bérletre és nem meri korlátozni, még az elszámoltathatóságot és a szektorfüggetlenséget valamennyire biztosító jegykiállítási árral sem. Pedig ha lejárnak a mentesítések, előbb-utóbb el fognak szaporodni a hazai tömegközlekedésben is a (nagyrészt külföldi) magánvállalkozások. És ha beperelik az országot, mert nem biztosítja a versenysemlegességet, és tételes elszámolás nélkül biztosít támogatást úgymond a 65 éven felüliek ingyenes utaztatásának fedezetére, nyerni fognak! A hazai viszonylatra is igénybe vehető járatokat üzemeltető külföldi vasút- és autóbusz-társaságok már most is megtehetnének, de még nem jelentene akkora versenyelőnyt a per megnyerése. Majd a következő országgyűlési választások előtti kampányban...

 

"Persona non grata"2019.02.14. 11:10

Tollbamondás2019.02.20. 08:40

Transzdemokrácia2019.02.25. 13:55

Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?