Pápalátogatás

Kitalátor

A pápalátogatás minden ország és vallási közösség számára egyfajta ajándék. Olyan, mint a karácsony: kinek mit hoz. Ugyanaz az ajándék az egyik gyereknek az életét meghatározó csoda lehet, a másiknak meg eldobható szemét.


Tudható, hogy Ferenc pápáról sok mindent lehet legalább részben megalapozottan állítani, és az is, hogy ő nem szent VI. Pál és nem szent II. János Pál, és végképp nem szent XXIII. János. (Van neki főnöke, majd ő ítél és jutalmaz vagy büntet.) Azt azonban még a legelvetemültebb paranoid antikatolikusok és antikrisztiánusok közül is csak a végstádiumú demenciában állítják, hogy buta. Hogy nem szerzi be a szükséges információkat, mielőtt dönt.


Argentin papként, tudós teológusként és püspökként nem egy magyar gyökerű ismerőse, híve, barátja volt (és van ma is). Köztük erdélyi származásúak is. Pontosan tudta, hova megy a gyászos centenárium évében, néhány nappal a trianoni diktátum évfordulója előtt.


Azt is pontosan tudta, melyek azok a tettek, amelyekkel nemzetiségi-, polgár- és vallásháborút tudna kirobbantani. Két-három mondattal fellobbanthatta volna a "balkáni tavasz" lángjait, és ezzel akár a világháborút is.


Na ezeket a mondatokat Ferenc nem volt hajlandó elmondani.


Inkább megalázta magát.


(Pont, mint a főnöke.)


A kritizáló-uszító, az ötvenes évek kommunista brosúráinak és az Őrtorony kiadványoknak az érvkészletét a turbónáci ideológiák üzenetével elegyítő cikkekben egyetlen dologról még csak jelzésszerűen sem tettek említést: általában és jelen esetben mi egy "pápalátogatás" célja, értelme, várható hozadéka és legfőképp az üzenete.


A "haszna" persze azonnal nem is látszódhat. Szent II. János Pál pápa magyarországi például látogatása valódi felszabadítás volt: felszabadította az istenhívő értelmiséget az önként vállalt belső emigrációtól, hallgatástól, az addig nagyon is érezhető felekezeti elkülönüléstől, felszabadította a magyar görögkatolikusságot a legalább hármas nyomás (és verés) miatt létrejött kisebbségi komplexusaiból, és felszabadította a magyarság javát a szintén kétoldali csapások miatt kialakult tehetetlenség, kiszolgáltatottság okozta jelentéktelenség-érzéséből. (Na jó, nem mindenkit, ez utóbbi pl. a különös anyagból gyúrt emberekre nem vonatkozik.) Ezek nélkül nálunk igény sem lett volna a valódi rendszerváltásra, mindenki természetesnek vette volna az ateista vallások további hegemóniáját, és a kereszt(y)én(y)eknek az iszlám államokban láthatókkal azonosnak tekinthető másodrendűségét továbbra is.


A maholnap három évtizede megvalósult magyarországi pápalátogatás hívők százezreivel, millióival éreztette meg azt, amit az apostol így fejezett ki: "Uram, jó nekünk itt lenni!" Hiszem, hogy megértük ennek a pápalátogatásnak is az üzenetét!

 

"Persona non grata"2019.02.14. 11:10

Tollbamondás2019.02.20. 08:40

Transzdemokrácia2019.02.25. 13:55

Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?